Home
Задачі фіналу 2018

Задачі фіналу 2018

Задачі фінального бою XXVI Всеукраїнського Турніру юних хіміків
Місто Рівне, 01 листопада 2018 року

1. «Плаваючий атом». Синтез гетероциклів часом є нетривіальною задачею. Чи можливо змістити гетероатом в сполуці внаслідок хімічного процесу зі збереженням наявності гетероциклу та розміру циклу? Наведіть дві або більше принципово різні схеми. Порівняйте ваш метод синтезу із класичним методом синтезу таких гетероциклів. Як вплине подібний зсув на властивості?
2. «Недовірлива бабуся». Вирушаючи на курси хімічної грамотності до сільського клубу, бабуся попросила онука: подоїти корову у стайні, допомогти дідові у гаражі та підсмажити млинці у літній кухні. Запропонуйте реактив, який дозволить за пробою, взятою із одягу, визначити, чи відвідав онук усі три місця. Поясніть принцип визначення.
3. «Техніка безпеки». Відомо, що деякі хіміки іноді порушують техніку безпеки, що не залишається непокараним. Наприклад, дія нітратної кислоти завжди помітна та виявляється неозброєним оком. Поясніть, як за слідами на шкірі або одежі необережного хіміка можна виявити його спеціалізацію, напрям роботи та реактиви, з якими хімік працює або працював.
4. «Хімічний замок». Запропонуйте механізм закривання та відкривання дверей, який буде працювати на основі хімічної реакції.  Чи можливо зробити «ключ» до таких дверей унікальним та придатним до багаторазового використання?

Автори комплекту задач фінального бою: Барахтій Д. Д., Каліберда М. С.. Кваша Д. А., Коломієць О. В., Бичков К. Л., Халавка Ю. Б., Юзькова В. Д., Крижановський В. Є., Шипуль О. І., Ляшук О. С., Григоренко О. О.
Редакторські правки комплекту – колектив журі турніру.